Initiatieven

Veolia wil veiligheid verankeren in al haar activiteiten en processen. Veolia neemt daarom voortdurend initiatieven om dit doel te bereiken.

Veiligheidsopleiding

Veolia zet haar veiligheidsbeleid in praktijk om door haar werknemers op te leiden. Elke nieuwe werknemer wordt ontvangen door de onthaalcoördinator en komt daarna onder de vleugels van zijn peter terecht die hem verder opleidt en openstaat voor alle vragen of bemerkingen. Via veiligheidsinstructiefilms worden de werknemers op de hoogte gebracht van de belangrijkste veiligheidsinstructies.

Veolia vindt het niet enkel belangrijk om nieuwelingen op te leiden, maar frist ook geregeld de kennis van reeds tewergestelde werknemers op. Jaarlijks worden er meerdere korte opleidingen, ook wel toolboxen genoemd, georganiseerd waarbij steeds een specifiek onderwerp wordt behandeld. Zo stonden in het verleden onder andere de ‘10 life saving rules’, en de dode hoek-problematiek op de agenda. In het kader van het ‘Safe Driving Action Plan’, een project van VDAB en Veolia, krijgen Veolia-bestuurders een doorgedreven training met behulp van trucksimulators. De opleidingen die een werknemer geniet worden steeds bijgehouden in het softwarepakket ‘Learning Management System’. Op die manier zijn alle opleidingen per werknemer terug te vinden en aantoonbaar.

Dode hoek

Veolia investeerde in 9 locaties die uitgerust zijn met specifieke installaties zodat chauffeurs kunnen verifiëren of hun spiegels optimaal staan afgesteld. Een goede spiegelafstelling kan de kans op ongevallen namelijk drastisch doen dalen. Alle vrachtwagens zijn eveneens uitgerust met de verplichte frontspiegel. Verder investeerden we ook in vrachtwagens met een lage instapcabine. Bij deze vrachtwagens is de zithoogte van de bestuurder ten aanzien van de zwakke weggebruiker veel lager dan in een traditionele cabine. De chauffeur heeft zo een lager gezichtsveld en dit schakelt bijgevolg de dode hoek grotendeels uit. Ook de stickers op de rechterdeur van elke Veolia-vrachtwagen dienen als hulpmiddel om dodehoekongevallen te voorkomen. De melding “Pas op – Dode hoek” moet de zwakke weggebruiker waarschuwen voor de dode hoek.

Veiligheidsdag

Veolia organiseert haar nationale veiligheidsdag voor al haar medewerkers. Ondertussen is dit een jaarlijks terugkerende traditie.

Met dit initiatief wil Veolia haar betrokkenheid voor veiligheid én milieu op een ludieke manier in the spotlights zetten. Deze dag wordt georganiseerd na de zomervakantie, om de start van een veilig najaar te lanceren.

Best in class

Om medewerkers aan te moedigen om positief bij te dragen aan een gezonde veiligheidscultuur, wijst Veolia elk kwartaal twee sites aan die zich onderscheiden hebben op gebied van veiligheid en milieu. In het eerste kwartaal van 2019 kaapten Etalle en Brecht de hoofdprijs weg. Om hun succes te vieren, mochten de werknemers smullen van een lekker ontbijt.

Naast een evaluatie op “team-level” is er een ook evaluatie of “individueel level”, waarbij een persoon die zich op een positieve manier in zette voor zijn eigen veiligheid en die van zijn collega’s in de bloemetjes wordt gezet.