VASTBERADEN om het tij te keren

 

Meer sorteren om meer te recycleren!

Over de hele wereld produceren we vandaag met z'n allen elk jaar dubbel zoveel plastic afval als amper twintig jaar geleden. De Resourcers van Veolia zijn daarom dag in, dag uit in de weer om zoveel mogelijk plastic in te zamelen, te sorteren en te recycleren. Hun doel: onze planeet beschermen en de milieuvervuiling door plastic afval een halt toe roepen.

In het sorteercentrum van Neder-Over-Heembeek in Brussel geven Rocco en zijn collega's afgedankte bumpers, plastic bloempotjes, groentekratten, afwasbakken, zacht plastic, kinderspeelgoed enz. een nieuw leven. Na het sorteren worden deze nieuwe grondstoffen samengeperst en in balen verkocht aan de industrie. 

 

Op de werkvloer

Maak samen met ons kennis met de mannen en vrouwen die de ecologische transformatie in een stroomversnelling brengen. Rocco is teamleider in het sorteercentrum van Neder-Over-Heembeek. Hij legt uit hoe de Resourcers van Veolia erin slagen om steeds meer plastic afval in te zamelen, te sorteren en te recycleren. 

“Als iedereen bereid is om mee te werken, kunnen we volgens mij nog meer afval recycleren. Ook hier op het werk zie ik in de vuilnisbakken enorm veel afval liggen dat kan worden hergebruikt. En als we dat afval beter zouden sorteren, dan kunnen we het een nieuw leven geven. Dat geldt zeker voor plastic. 

Het plastic afval komt in containers of per vrachtwagen in bulk aan op de site van Neder-Over-Heembeek. Wij sorteren de leveringen, stockeren het plastic per soort en per kleur en verkopen het daarna aan de industrie in samengeperste balen. Als het afval vooraf zorgvuldig werd gesorteerd, kunnen we uiteraard veel efficiënter werken. Daarom proberen wij onze klanten duidelijk te maken dat ze niet zomaar wat in hun containers mogen gooien. Ik ben zelf voortdurend op zoek naar nieuwe kunststoffen die voor recyclage kunnen dienen. Denk maar aan de speciale folie waarin bloemen zijn ingepakt of de bandjes rond kartonnen dozen. Dat vergt veel tijd, maar het loont zeker de moeite! Want hoe meer afval we kunnen sorteren, hoe schoner we onze planeet maken. Eén ding is zeker: we zijn goed bezig!”