Sorteerwetgeving: dit zijn de regels

Als u afval wilt sorteren, moet u in de eerste plaats met twee zaken rekening houden: welk type afval sorteert u én waar ligt uw bedrijf? De sorteerwetgeving verschilt namelijk van gewest tot gewest. En dus is het niet altijd evident om te weten welke regels gelden in en rond uw bedrijf. Veolia loodst u er in een paar stappen helemaal door.

Wat zegt de wet?

In België volgen we de Europese wetgeving. Maar Vlaanderen, Wallonië en Brussel vullen die elk op hun eigen manier in. En dus zijn de regels voor het sorteren van afval in elk gewest anders. Wees gerust: papier, karton, glas, PMD en andere plastics halen we sowieso in elk gewest gescheiden op.

Wetgeving rond afvalsortering in Wallonië

Produceert uw bedrijf afval in Wallonië? Dan bent u onderworpen aan de Waalse wetgeving inzake de inzameling en verwerking van afval. Wat betekent dit voor u?

Wetgeving rond afvalsortering in Vlaanderen

Produceert uw bedrijf afval in Vlaanderen? Dan bent u onderworpen aan de Vlaamse wetgeving inzake de inzameling en verwerking van afval. Wat betekent dit voor u?

Wetgeving rond afvalsortering in Brussel

Produceert uw bedrijf afval in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan bent u onderworpen aan de Brusselse wetgeving inzake de inzameling en verwerking van afval. Wat betekent dit voor u?

Wie moet er rekening mee houden?

Simpel: iedereen. Elk bedrijf of elke vereniging moet zijn afval sorteren. Van eenmanszaken over kmo’s tot vzw’s met alleen vrijwilligers. Kortom: als u een ondernemingsnummer hebt, bent u verplicht de sorteerwetgeving in uw gewest te volgen.

Wat zijn uw voordelen?

Hoe meer u sorteert, hoe meer u helpt recycleren. U draagt dus uw steentje bij aan een propere planeet, maar u helpt ook uw bedrijfsimago een handje. Mensen werken nu eenmaal liever met duurzame bedrijven. Klanten, collega’s en bezoekers zijn daar gevoelig voor. Als u goed sorteert, hebt u dus een stap voor op uw concurrenten.

Hoeveel kost het?

Wees gerust: sorteren betekent niet dat u zwaar moet investeren. Meer nog: papier, karton of glas inzamelen, is vaak goedkoper dan restafval inzamelen. Als u de kosten in uw bedrijf wilt drukken, zorgt u dus best dat uw hoeveelheid restafval zo klein mogelijk is. Het milieu heeft dat ook graag, trouwens.

Waarom werken met Veolia?

Wie afval sorteert, moet dat volgens de regels doen. Daar kruipt tijd in. En die tijd steekt u misschien liever in andere dingen? Doe daarom een beroep op Veolia en laat uw bedrijfsafval sorteren, inzamelen en recycleren door onze experts. Dat heeft niets dan voordelen:

     U verkleint de ecologische voetafdruk van uw bedrijf
     U verlaagt uw kosten door uw afvalstromen tegelijk te laten ophalen
     U krijgt één contactpersoon die de sortering, inzameling en recyclage van uw afval in goeie banen leidt
     U recycleert zo veel mogelijk afval dankzij een precieze diagnose van uw afvalproductie
     U maakt gebruik van efficiënte rapportagetools en bent zeker dat u altijd de meest recente wetgeving naleeft
     U vermijdt discussies door duidelijke en transparante facturen

Wilt u graag een afvalbeheer op maat van uw bedrijf? Contacteer ons voor een afspraak.