Insectenhotels en beschermde orchideeën op onze sites

Al ruim een jaar zetten de medewerkers van Footstep zich met zichtbaar succes in voor het groenonderhoud van onze PMD sorteer-site in Brugge. Footstep? Dat is een lokaal bedrijf voor sociale tewerkstelling. Met deze samenwerking bevestigt Veolia zich in te zetten voor een inclusieve samenleving.

Footstep plaatst 10 insectenhotels op onze sites

Er zijn enkele maanden geleden door Footstep 3 insectenhotels geplaatst op onze site in Brugge. Daarnaast zijn er nog 7 insectenhotels in bestelling die de komende weken worden geleverd: 1 extra in Brugge, 3 voor onze site in Roeselare en 3 voor onze site in Izegem. Daar stop het niet: ook voor onze site in Gent hebben we nog plannen om insectenhotels te plaatsen.

Ontdekking van beschermde orchidee op onze site in Brugge

Tijdens onderhoudswerken door Footstep aan de groenzone in Brugge zijn een 30-tal bijenorchis ontdekt. Dat zijn wettelijk beschermde orchideeën. De Nederlandse naam wordt ontleend aan het feit dat de onderlip van de bloem op een bij lijkt (zie foto's hieronder).

Het beheer van de groenzone in Brugge zal daarom afgestemd worden om deze bijenorchis in stand te houden. De natuurwaarde van deze zone gaan we binnenkort zelfs nog verder verhogen door het inzaaien van een bloemenweide. 

Biodiversiteit in ons DNA

Wist je dat Veolia voor het beheer van alle haar groenzones wereldwijd herbiciden en andere gifstoffen ten strengste verbiedt? In België gaat Veolia zelfs verder: er worden ook geen meststoffen of bodemverbeteraars toegediend. Waarom niet? Het gebruik van meststoffen heeft voornamelijk een positief effect op grasachtige planten, waardoor andere planten minder kansen krijgen om door te groeien.

Een verscheidenheid aan streekeigen bloemen- en plantensoorten is gunstig voor de insecten en de andere fauna die in de omgeving leven. In kader van ecologische transformatie, streeft Veolia daarom naar gevarieerde en hoogwaardige groenzones.