Sortering en overslag

Afval hergebruiken is de sleutel tot een schonere planeet. Daarom dat we uw afval altijd veilig, efficiënt én met aandacht voor het milieu inzamelen. We sorteren uw afvalstromen automatisch met de meest hoogtechnologische sorteerlijnen. Dat heeft één groot voordeel: zo kunnen we zoveel mogelijk herbruikbare materialen uit uw afval halen.

Slim sorteren voor nieuwe grondstoffen

Als u juist sorteert, is het veel makkelijker voor ons om uw afval te recycleren en te hergebruiken. En dus: om nieuwe grondstoffen te laten maken.
 
Hoe werkt dat dan precies? Wel, een groot deel van uw ingezamelde recycleerbare afval komt terecht in één van onze 19 sorteer- en overslagcentra. Hier sorteren we elke afvalstroom en verdelen we die in verschillende fracties: papier en karton, aluminium, staal, kunststof en noem maar op.

Wist u bijvoorbeeld dat ons nieuwe sorteercentrum Val'Up in Bergen tot 14 verschillende fracties uit één enkele PMD-zak (blauwe zak) zal kunnen recupereren?

Duurzaam transport voor de minste impact

Wat gebeurt er nu met uw afval als alles gesorteerd is? Dan brengen wij het naar gespecialiseerde partners die het verwerken tot nieuwe grondstoffen. Onze certificaten en opvolging van de strikte reglementering zorgen dat alles veilig op zijn bestemming geraakt.

En om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, volgen we automatisch de kortste routes, stimuleren we ecorijden, gebruiken we transport over water en persen we het afval om meer te vervoeren met één lading.

Automatische afvalscheiding voor betere kwaliteit

Hoe zuiverder de fracties, hoe hoger de kwaliteit van de nieuwe grondstoffen. Daarom maken we gebruik van geautomatiseerde scheidingsprocessen. Dat betekent zoveel als optische sortering, luchtsorteerders die lichte en zware metalen van elkaar scheiden, en het apart sorteren van metalen met een hogere dichtheid.


In Herstal sorteren we bijvoorbeeld elk jaar 48.000 ton industrieel afval. Dankzij een nieuwe industriële installatie kunnen we vandaag zo’n 30% meer afval recycleren dan vroeger. En in Gent haalt onze fabriek Valomet koper, aluminium en edele metalen uit het residu van het verwerkte afval. Metalen die vroeger niet opnieuw in de productieketen terechtkwamen, doen dat nu dus wel.