Aanvaardingsplicht

In België bent u als bedrijf verplicht om onder andere batterijen, elektronische apparaten en autobanden terug te nemen. Concreet: als u die producten invoert of zelf maakt, dan moet u er ook voor zorgen dat u ze na gebruik inzamelt en recycleert. U mag dat zelf doen als bedrijf, maar de meeste kiezen toch een gespecialiseerde partner.

Ook Veolia werkt met deze organisaties samen om uw sorterings- en recyclagebeleid nóg efficiënter te laten verlopen. Zo bent u direct zeker dat uw afvalbeheer beantwoordt aan de recente wetgeving.

BEBAT

U kent ze van de batterijen. Ze zorgen niet alleen dat ze uw gebruikte batterijen sorteren en recycleren, ze communiceren ook over het duurzame gebruik van batterijen.

Gebruikt u veel batterijen? Dan kunt u uw bedrijf laten registreren als inzamelpunt. Bebat bezorgt u dan gratis een doos waarin u uw gebruikte batterijen kunt verzamelen. Sterker nog: ze komen de batterijen ophalen én vervangen.

Gebruikt u maar een paar batterijen per maand? Dan mag u ze in de inzameldoos voor Klein Gevaarlijk Afval doen.

Meer info vindt u op bebat.be

Fost Plus

U kent ze vooral van de huisvuilophaling. Zij promoten, coördineren en financieren in ons land de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval. Denk aan papier, karton, PMD en glas.

Maar ook in uw bedrijf speelt Fost Plus een grote rol. U vraagt er bijvoorbeeld de blauwe zakken aan om het PMD in uw bedrijf te sorteren. En u kunt er ook posters en ander communicatiemateriaal aanvragen om uw collega’s te sensibiliseren.

Meer info vindt u op fostplus.be

Valipac

Hebt u industriële verpakkingen zoals karton, palletten en plastic folie? Dan komt Valipac die voor u ophalen en recycleren.

Meer info vindt u op valipac.be

Tip!
Wilt u een financiële premie om uw afval te sorteren? Prima, wij regelen alles voor u. Veolia stuurt alle nodige info rechtstreeks naar Valipac en volgt uw aanvraag op.

Recupel

Deze organisatie werkt aan een beter milieu door alle afgedankte huishoudapparaten in te zamelen en te recycleren. Ook in uw bedrijf kunt u oude elektrische apparaten laten ophalen door Recupel.

Meer info vindt u op recupel.be

Recytyre

Met uw oude banden kunt u terecht bij Recytyre. Zij komen gebruikte banden in uw bedrijf gratis ophalen en laten ze duurzaam verwerken.

Meer info vindt u op recytyre.be

Valorfrit

Gebruikt u wel eens dierlijke of plantaardige oliën en vetten in uw bedrijf? Ook dan zorgt u maar beter dat u ze inzamelt en recycleert. Veolia is erkend door Valorfrit en dus bent u zeker dat de inzameling van uw vetten en oliën volledig beantwoordt aan alle strikte normen en regels.

Hoe werk het? Komt Veolia bij u langs om frituurolie of -vet op te halen, dan krijgt u een inzamelingsbon. Die moet u minstens vijf jaar bijhouden. Krijgt u in die periode controle van het FAVV, de OVAM, BIM of het OWB, dan kunt u perfect aantonen dat al uw oliën en vetten op de juiste manier zijn ingezameld en verwerkt.

Meer info vindt u op valorfrit.be

Valorlub

Valorfrit ontfermt zich over uw dierlijke en plantaardige olie, Valorlub zorgt dat bedrijven ook smeerolie op een propere manier inzamelen en verwerken.

Bovendien hebt u als bedrijf recht op een premie als u elk jaar minstens 1.000 liter afvalolie laat inzamelen. Veolia vraagt voor u de premie aan, bezorgt alle info rechtstreeks aan Valorlub en komt als erkende inzamelaar uw gebruikte smeerolie ophalen.

Meer info vindt u op valorlub.be

Valumat

Maakt u matrassen of hebt u oude matrassen liggen? Dan zorgt Valumat voor de financiering van de recyclage en verwerking van die matrassen. Veolia werkt rechtstreeks samen met deze organisatie en zamelt uw gebruikte matrassen in. Daarna verwerken we ze tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe matrassen, meubels en isolatiemateriaal.

Meer info vindt u op valumat.be