ZNA en UZ Gent stappen over op vaten van gerecycleerd plastic voor risicohoudend medisch afval

De vaten uit gerecycleerd plastic garanderen dezelfde veilige verwerking van het medisch afval, maar met een fors lagere milieu-impact. ZNA en UZ Gent getuigen over de introductie van dit innovatief vat in hun dagelijkse werking.

Even efficiënt, beter voor het milieu

Nadat Brussel en Vlaanderen er eerder dit jaar de wettelijke basis voor hadden gelegd, kregen ZNA en UZ Gent de primeur: zij kozen als eerste in ons land om voor hun risicohoudend medisch afval over te stappen op vaten van hoogkwalitatief gerecycleerd plastic.

Veolia gebruikt hiervoor uit PMD-afval gewonnen polypropyleen. Dat vervangt het virgin plastic in het productieproces van de vaten, wat een aanzienlijke winst voor het milieu oplevert: maar liefst 57% minder milieu-impact en 51% minder CO2-uitstoot per vat. Aan de kwaliteit van de vaten wijzigt er niets, ze voldoen nog altijd aan de ADR-wetgeving. Het enige wat verandert is de kleur: van geel naar grijs. De nieuwe grijze kleur is het gevolg van het recyclageproces van plastic dat uit een veelvoud aan kleuren bestaat.

Wij staken ons licht op bij ZNA en UZ Gent om te kijken hoe die overstap is verlopen.

Het belang van duurzaam ondernemen

Beide ziekenhuizen raakten snel overtuigd toen Veolia met het voorstel voor de nieuwe vaten kwam aankloppen. Tom Havermans, Milieucoördinator ZNA: “Ziekenhuis Netwerk Antwerpen hecht veel belang aan duurzaam ondernemen. We mogen niet vergeten dat de zorgsector een belangrijke speler is in de ontwikkeling naar een circulaire economie.” Zijn collega Tony Nimmegeers van UZGent vult aan: “Ook wij streven naar een cradle-to-cradle aanpak, en de overstap naar de nieuwe grijze vaten past perfect in dat plaatje. De keuze was dus snel gemaakt.”

Iedereen meteen mee

Zowel ZNA als UZ Gent informeerden hun personeel over de kleurverandering. ZNA deed dat via zijn digitale nieuwsbrief. Ze lichtten in de procedures toe waarom de vaten nu grijs zijn. De reacties waren unaniem positief. Het leverde een heleboel lachende gezichtjes en duimpjes op.

Ook bij UZ Gent waren alle medewerkers meteen mee. Lynn De Gryze, afdelingsverantwoordelijke recyclagepark"De overgang van geel naar grijs is heel geruisloos verlopen, en daar is een goede reden voor: voor de gebruiker maakt het niet veel uit." Annelies Casteleyn, Duurzaamheidsmedewerker ZNA Milieudienst, is het daar volkomen mee eens: "Inderdaad, de vorm verandert niet, het gele etiket blijft, onze medewerkers hoefden niets aan hun routine te wijzigen."

De initiatieven van Veolia vallen in de smaak

Er bestaat bij onze partners een grote bereidheid om hun manier van werken aan te passen als dat het milieu en de samenleving ten goede komt. Ook de overheid zet hen aan om duurzaam te ondernemen. In die context zijn ze heel blij met de initiatieven die Veolia neemt. Tony Nimmegeers: “Het is bijzonder aangenaam om een partner zoals Veolia te hebben, ze denken met ons mee en introduceren verbeteringen.”

57%

minder milieu-impact

51%

minder CO2-uitstoot