Innovatie: van yoghurtpotje tot Samsonite-koffer

In deze coronatijden dromen we er allemaal van om op reis te gaan. Van zodra het weer kan, waarom geen korte citytrip naar Porto of een lang verblijf in Marokko? Ik ga op reis en ik neem mee … een stel gloednieuwe Magnum Eco reiskoffers van Samsonite, volledig gemaakt van door Veolia, Quality Circular Polymers en LyondellBasell gerecycleerd polypropyleen!

Afval krijgt een nieuw en lang leven

Samsonite is, net als Veolia, al veel langer dan vandaag begaan met het milieu en de toestand van onze planeet. Zo klopte de fabrikant van koffers en bagageartikelen enkele jaren geleden bij Veolia aan voor een samenwerking. Dat leverde toen de S’Cure ECO trolley op, een limited edition koffer vervaardigd uit gerecycleerd plastic afkomstig vanuit het PMD-afval dat door Veolia was ingezameld en gesorteerd.

Het succes van dat experiment krijgt nu een vervolg met de Magnum Eco, een ultralichte koffer die verkrijgbaar is in maar liefst drie formaten en vijf  kleuren. Samsonite brengt hem wereldwijd op de markt.

Wat is er zo uitzonderlijk aan dit product?

  ✓    Wel, in de eerste plaats het feit dat het de lichtste koffer met drie sloten in het Samsonite-assortiment is. Het meest courante formaat weegt amper vier kilogram!
  ✓    Daarnaast vertoont de Magnum Eco een exceptionele schokbestendigheid. Bij een droptest liet men de koffer van op een hoogte van drie meter vallen en hij gaf geen krimp.
  ✓    En uiteraard het belangrijkste: dit hoogwaardige consumentenproduct is een prachtig voorbeeld van circulaire economie.

Samenwerking loont

De verklaring voor deze sterke prestaties moeten we zoeken in de doorgedreven samenwerking tussen de verschillende partners. Het begint allemaal met het huishoudelijk afval dat Veolia in België en Nederland ophaalt en sorteert. QCP (Quality Circular Polymers), een innovatief kunststofrecyclingbedrijf in Nederland, resultaat van een joint venture tussen Veolia en LyondellBasell, staat in voor de verwerking van het PMD-afval. Zij recycleren het polypropyleen en zetten het om in een grondstof met hoge kwaliteit in verschillende ‘grades’ in de vorm van korrels, hiermee gaan bedrijven als Samsonite dan aan de slag.

Nog even en de cirkel is rond

Als consument is het fijn om te weten dat het doosje van de aardbeien, de yoghurtpotjes en vergelijkbaar materiaal, dat we vandaag in onze blauwe zak stoppen, straks verwerkt wordt tot een superieur product. Het is een korte keten met maar weinig schakels: ons PMD-afval belandt via Veolia bij QCP, en komt vervolgens via Samsonite weer bij ons als consument terecht. Samsonite is trouwens van plan om veel verder te gaan dan vandaag met het hoogkwalitatief gerecycleerd materiaal als grondstof voor zijn koffers. Het bedrijf werkt ook volop aan nieuwe circulaire designs waarbij naast de plastic schelpen ook kleinere onderdelen, zoals de wielen, op het einde van de levensduur van de koffer nog makkelijker verwijderd en gerecycleerd kunnen worden.

1200 kg CO2

minder uitstoot voor de productie van 1 ton gerecycleerd plastic vs. nieuw plastic

80 tot 90%

minder energieverbruik voor de productie van gerecycleerd plastic vs. nieuw plastic