OPTIMISTISCH om het tij te keren

 

Zand of grind maken op basis van afval ...

Hebt u zich al eens afgevraagd wat er met uw afval gebeurt, nadat het is opgehaald? Wel, dat is heel simpel! Uw (niet-recycleerbaar) huishoudelijk afval wordt met een vrachtwagen naar afvalenergiecentrales gebracht, waar het verbrand wordt in grote ovens om warmte en elektriciteit te produceren. Maar er is meer ... Op deze manier worden nog een aantal andere materialen uit onze vuilnisbakken gerecupereerd. Het gaat om vaste residuen die na de verwerking overblijven en die soms van zeer uiteenlopende aard zijn: metalen, aggregaten, zand ... Dat zijn de zogenaamde 'bodemassen'.

Een van de taken van Veolia is het sorteren, verwerken en opnieuw integreren van deze verschillende stromen in gieterijen (voor non-ferrometalen), de staalindustrie (voor ferrometalen) en de bouwsector (voor zand en aggregaten). Auriane is kwaliteitsingenieur bij Valomac, in Grimbergen. Op deze site worden de bodemassen gesorteerd en verwerkt. Haar ambitie? Een nuttige bestemming vinden voor al het zand en alle granulaten uit de sorteerlijnen. Dankzij dit project kan de impact van de mens op de natuurlijke rijkdommen elke dag meer beperkt worden.

Op de werkvloer

Maak samen met ons kennis met de mannen en vrouwen die de ecologische transitie in een stroomversnelling brengen. Bij Valomac legt Auriane, kwaliteits- en projectingenieur, ons uit hoe ze erin slaagt oplossingen te implementeren die de schaarste aan grondstoffen helpen bestrijden.

“Het volume van ons huisvuil kleiner maken door zoveel mogelijk bodemassen te hergebruiken, is wat me elke dag opnieuw motiveert. Bij Valomac lopen verschillende projecten om nieuwe doeleinden voor bodemassen, zoals zand en inerte granulaten, te vinden. Vandaag worden residuen uit afvalenergiecentrales steeds vaker gebruikt in de bouwsector. Dat is een prima alternatief voor natuurlijk zand of grind om bijvoorbeeld wegfunderingen aan te leggen. Maar we zitten nog altijd met een zeker percentage materialen die moeilijk te hergebruiken zijn, met name vanwege hun geotechnische of chemische eigenschappen. Het is mijn taak om oplossingen te vinden die het mogelijk maken elke materiaalstroom te benutten. Een van de projecten waarbij ik betrokken ben, heeft bijvoorbeeld tot doel twee soorten afval te combineren tot een interessant eindproduct dat helemaal voldoet aan de milieunormen. 

Ik ben optimistisch, omdat er nog veel wegen te ontdekken zijn en we nog elke dag iets bijleren. Momenteel vinden we voor meer dan 90% van de residuen uit de afvalenergiecentrales een bestemming. Ons doel is uiteraard om dat percentage op lange termijn op te schroeven naar 100%. Dat is ambitieus, maar haalbaar! Door de schade die de winning van aggregaten in rivieren of zand langs de kust veroorzaakt, zijn de circulaire oplossingen die we aanbieden echt de weg voor de toekomst. Dat geeft me zin om me te blijven inzetten voor dit project! Door schaarse natuurlijke rijkdommen te vervangen door alternatieve materialen, heb ik het gevoel dat ik mijn steentje bijdraag voor de planeet. En daar ben ik trots op, want ik vind het belangrijk om het milieu te beschermen! "Ik heb het geluk dat ik dankzij mijn werk mijn persoonlijke doelen kan verwezenlijken.”

 

Ontmoet de Resourcers van Veolia in België.