Verkeersveiligheid: Veolia en Octopusplan sensibiliseren kinderen in België

Veolia en Octopusplan, een organisatie die zich inzet voor veilige, kindvriendelijke schoolroutes en -omgevingen, hebben de handen ineengeslagen om kinderen in België bewust te maken van de gevaren van de dode hoek van vrachtwagens.

Het initiatief richt zich op leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs en omvat sessies die in heel België plaatsvinden. De eerste sessie vond plaats op 14 maart in VBS Sint-Martinus in Sint-Jans-Molenbeek. Hoewel scholen in België verplicht zijn om thema's als verkeersveiligheid en mobiliteit in hun lesprogramma op te nemen, ontbreekt het hen vaak aan middelen om deze thema's in de praktijk te brengen. Daarom organiseert Veolia sinds het schooljaar 2013-2014 praktische lessen over de dode hoek, in samenwerking met verschillende mobiliteitsorganisaties.

De workshops bestaan uit een theoretisch gedeelte in de klas, gevolgd door het bestuderen van levensechte situaties. De leerlingen worden vervolgens uitgenodigd om samen met chauffeurs van Veolia op zoek te gaan naar de dode hoeken van vrachtwagens. Ze mogen zelf achter het stuur kruipen om te zien wat een chauffeur wel en niet kan zien tijdens het rijden. Het doel van deze workshops is om kinderen bewust te maken van de juiste reflexen als voetganger of fietser.

 

Veiligheid is een van de niet-onderhandelbare criteria van Veolia, dat we op alle vlakken toepassen. Onze samenwerking met Octopusplan stelt ons in staat om bij te dragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid door middel van bewustwordingscampagnes. Op deze manier werken we hand in hand met onze stakeholders om bij te dragen aan een veiligere omgeving voor iedereen. Voor onze chauffeurs is het zinvol omdat dit initiatief hen betrekt bij een positieve uitwisseling, zowel voor henzelf als voor de gemeenschap om hen heen waarvoor ze dagelijks op pad gaan,

aldus Nicolas Germond, Chief Executive Officer bij Veolia Belgium & Luxembourg.

 

Om de veiligheid rond haar vrachtwagens te verbeteren, heeft Veolia geïnvesteerd in 9 locaties die zijn uitgerust met speciale voorzieningen zodat chauffeurs kunnen controleren of hun spiegels optimaal zijn afgesteld. Correct afgestelde spiegels kunnen de kans op ongelukken aanzienlijk verkleinen. Daarnaast heeft Veolia cabines met een lage instap aan haar vloot toegevoegd, waardoor de chauffeur een gezichtsveld heeft dat dichter bij de weg ligt, waardoor de dode hoek kleiner wordt. Ook worden er maandelijks veiligheidstrainingen georganiseerd voor Veolia-medewerkers.

Er worden in de loop van dit jaar nog zo'n twintig sessies georganiseerd. Samen zorgen we voor een veiliger verkeer!