Projectontwikkelaar Dumobil nv en warmteleverancier Veolia nv-sa slaan de handen in elkaar

Voor de ontwikkeling van een warmtenet in de nieuwbouwwijk Hooglede Honzebrouck ondertekenen projectontwikkelaar Dumobil en warmteproducent en -leverancier Veolia nv-sa een samenwerkingsakkoord onder het goedkeurend oog van Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein.
PDF
PM - Warmtenet Dumobil (251.75 KB)

Brussel, 30 november 2017 -  Voor de ontwikkeling van een warmtenet in de nieuwbouwwijk Hooglede Honzebrouck ondertekenen projectontwikkelaar Dumobil onder leiding van gedelegeerd bestuurder Bruno Carton en directeur grondbeheer Yves Haghedooren en warmteproducent en -leverancier Veolia nv-sa onder leiding van CEO Gérald Roy een samenwerkingsakkoord onder het goedkeurend oog van Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein en de burgemeester van Hooglede, Rita Demaré.  Het doel is om de sterktes van beide partners te bundelen en een duurzaam project neer te leggen door een collectieve energievoorziening voor verwarming en sanitair warm water van alle gebouwen te voorzien.
 

Duurzame wijk met één warmtecentrale

Dumobil nv is verantwoordelijk voor de bouw van een zeer grote residentiële verkaveling langs de Honzebrouckstraat te Hooglede. Deze nieuwe woonwijk van 197 huizen, 48 appartementen en 1 gemeentelijk gebouw zullen van verwarming en sanitair warm water voorzien worden dankzij één verwarmingscentrale.
Veolia nv-sa staat in voor de aanleg van het warmtenet, de warmteproductie en -levering en zorgt ook verder voor het beheer van de technische installaties. Het project verloopt in 2 fases. Vanaf 2018 start de bouw en aanleg van de wijk simultaan met het warmtenet. De warmteproductie zal aangevoerd worden door gasgestookte ketels en een biomassa ketel, goed voor een productie van 50% hernieuwbare energie. Via een circuit van buizen wordt de warmte verdeeld naar de woningen en appartementen.
Wat betekent dit voor de toekomstige bewoners? Een betaalbare en duurzame warmtevoorziening zonder dat de eindgebruiker moet instaan voor het onderhoud van zijn verwarming. Daarnaast verklaart Veolia dat ze overweegt om burgerparticipatie mogelijk te maken, zodat de bewoners zich betrokken zouden voelen bij het project.

 

Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie: “Dit project toont aan dat grotere infrastructuurwerken, zoals de aanleg van een warmtenet in een nieuwe woonwijk, ook zonder overheidssteun gerealiseerd kunnen worden. Als privébedrijven – in dit geval een bouwbedrijf én een energiespecialist – de handen in mekaar slaan, kunnen zij mooie duurzame projecten neerzetten.”

 

Over Veolia

De Veolia groep is wereldleider op vlak van geoptimaliseerd resource management. Met meer dan 163 000 werknemers wereldwijd, ontwerpt en ontwikkelt Veolia water, afval en energiemanagement oplossingen die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van steden en industrieën. Via haar drie complementaire bedrijfsactiviteiten water, afval en energie, helpt Veolia de toegang tot hulpmiddelen te ontwikkelen, de beschikbare middelen te bewaren en ze aan te vullen.
In 2016, bevoorraadde Veolia 100 miljoen mensen met drinkwater en 61 miljoen mensen met afvalwaterdiensten, produceerde 54 miljoen megawatturen energie en zette 30 miljoen ton afval om in nieuwe materialen en energie. Veolia Environnement (genoteerd in Parijs Euronext VIE) heeft in 2016 een geconsolideerde omzet van € 24.39 miljard opgenomen. www.veolia.com
 

Over Dumobil

Dumobil is een tweede generatie bouwbedrijf uit het West-Vlaamse Tielt met specialisatie in bouwprojecten en villabouw op maat. Sinds de oprichting in 1962 behoren een doorgedreven, persoonlijke aanpak met aansluitend een adviserende rol tot de belangrijkste succesfactoren in de groei van Dumobil. Het team van ervaren specialisten gaat uit van haar hoog kennisniveau en hanteert steevast een strikte opvolging zodat er voldoende ruimte is voor inventiviteit en vernieuwende vormgeving. In elk project gaat Dumobil bovendien op zoek naar de juiste balans tussen een mooie, slimme architectuur, wooncomfort en efficiënt energieverbruik. Dankzij dit innoverend karakter, was het Dumobil dat, in samenwerking met MIROM, in 2013 mee aan de wieg stond van de Vlaamse primeur in de Roeselaarse verkaveling 'Licht en ruimte'. Dit pilootproject met 49 woningen en 42 appartementen geldt als eerste particuliere verkaveling, aangesloten op een warmtenet.