De Europese Commissie keurt de overname van Suez door Veolia goed

Het project om de wereldwijde kampioen van de ecologische transformatie te bouwen bereikt een beslissende fase en komt dichter bij zijn afloop.

Veolia is verheugd over het besluit van de Europese Commissie om de voorgenomen overname van Suez door Veolia goed te keuren. De Groep heeft hiermee een beslissende stap gezet in de totstandkoming van een wereldwijde kampioen van de ecologische transformatie, aangezien het verkrijgen van het groene licht van de Europese Commissie een beslissende factor is in de uitvoering van het ondernemingsproject van Veolia.

Veolia heeft nauw met de Europese Commissie samengewerkt om al haar mededingingsbezwaren weg te nemen: 

  • Dankzij de commerciële overeenkomst die Veolia en het consortium hebben gesloten om het nieuwe Suez tot stand te brengen, konden activa worden gevonden die de meeste van de door de Europese Commissie vastgestelde mededingingsbezwaren wegnemen. Deze commerciële overeenkomst met het consortium van investeerders, bestaande uit Meridiam, GIP en La Caisse des Dépôts/CNP Assurances, wordt gedocumenteerd door de combinatieovereenkomst die in april 2021 tussen Veolia en Suez is gesloten en het overnamecontract van 22 oktober. Voor de goede orde: het nieuwe Suez zal inkomsten hebben van bijna 7 miljard euro, met inbegrip van de Franse water- en recyclingactiviteiten van Suez, internationale activa in Italië, Centraal-Europa, Afrika (met inbegrip van Marokko), Centraal-Azië, India, China en Australië, alsook wereldwijde digitale en milieuactiviteiten.
  • Om op bepaalde andere markten aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen, stemde de Groep ook in met aanvullende corrigerende maatregelen op het gebied van industrieel water, mobiele oplossingen en speciaal industrieel afval.

Nu de enige opschortende voorwaarde van het overnamebod tegen een prijs van € 19,85 (coupon bijgevoegd)(1) per Suez-aandeel is vervuld, komt de combinatie van Veolia en Suez in de eindfase, met een sluitingsdatum voor het overnamebod die vandaag door de Autorité des marchés financiers is vastgesteld op 7 januari 2022.

Antoine Frérot, voorzitter en CEO van Veolia, verklaarde: "Ik ben verheugd over dit besluit, dat de soliditeit en relevantie van ons ondernemingsproject en het vermogen om de uitdagingen van de wereldwijde klimaat- en milieucrisis aan te gaan, bevestigt. Deze stap opent de laatste fase van de overname, die nu nog slechts een kwestie van weken is. Ik wil ervoor zorgen dat dit gebeurt onder de best mogelijke omstandigheden voor al onze belanghebbenden en ik zal erop toezien dat al onze sociale toezeggingen tijdens dit hele proces worden nagekomen.

De voorgenomen overname heeft reeds 15 van de 18 goedkeuringen gekregen van de belangrijkste mededingingsautoriteiten (2 ); het onderzoek van het dossier door de mededingingsautoriteiten in Chili, het Verenigd Koninkrijk en Australië is nog aan de gang. 

(1) Na onthechting van de coupon van €0,65 op 6 juli 2021, wat overeenkomt met het totaal van €20,50 per aandeel zoals aangekondigd op 12 april 2021.

(2) Europese Unie, Verenigde Staten, Canada, Colombia, Ecuador, Marokko, Rusland, Saudi-Arabië, China, Taiwan, Zuid-Korea, India, Brazilië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

***

De Veolia Groep heeft de ambitie om de referentie te worden in ecologische transformatie. Met een aanwezigheid op vijf continenten en bijna 179.000 medewerkers, ontwerpt en implementeert de Groep nuttige en concrete oplossingen voor water-, afval- en energiebeheer die de wereld radicaal helpen veranderen. Via haar drie complementaire activiteiten draagt Veolia bij tot de ontwikkeling van de toegang tot hulpbronnen, het behoud van de beschikbare hulpbronnen en de vernieuwing ervan. In 2020 heeft de Veolia-groep 95 miljoen mensen van drinkwater en 62 miljoen van afvalwater voorzien, bijna 43 miljoen megawattuur geproduceerd en 47 miljoen ton afval teruggewonnen. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) behaalde in 2020 een geconsolideerde omzet van 26,010 miljard euro. www.veolia.com  

PDF
De Europese Commissie keurt de overname van Suez door Veolia goed (90.25 KB)