Door de ogen van een Resourcer

Interview Raphaël Rollinger et Johan Fleig - Luxemburg

Toiletten herstellen met 3D-printing

In Luxemburg verzorgt Veolia het multi-technische onderhoud van een Europese instelling. Om een probleem met de toiletten op te lossen, heeft het technisch team een creatieve, economische en zeer praktische oplossing gevonden. Raphaël Rollinger (Technisch directeur) en Johan Fleig (Technische ondersteuning) leggen het ons uit.

Raphaël Rollinger

Technisch directeur - Energie

Veolia België & Luxemburg

Sinds 18 jaar bij Veolia

Luxemburg

Laten we het simpel houden!

 

Johan Fleig

Technische ondersteuning - Energie

Veolia België & Luxemburg

Sinds 6 jaar bij Veolia

Luxemburg

Uiteindelijk zal het altijd werken!


Wat was de aanzet voor het project?

Veolia beheert het volledige technisch onderhoud van het gebouw: verwarming, klimaatregeling, verluchting, sanitair, loodgieterij, enz. Het is ons belangrijkste contract in Luxemburg. Op een dag was er een probleem met de toiletten. Maar het vervangstuk was niet meer beschikbaar op de markt ...

 Het gebouw dateert van 1978, de voorzieningen zijn dus relatief oud. Bij een defect aan een toilet leek een volledige vervanging onze enige optie. Dat zou betekenen de binnenmuur openbreken, daarna heropbouwen, het volledige sanitair vervangen ... en dat allemaal voor een klein kunststof onderdeel.


Met welke problemen moest u rekening houden?

Aangezien het om een honderdtal toiletten ging, zouden we regelmatig dure werken moeten uitvoeren om de defecte toiletten te vervangen. Bovendien moesten we de nachtploegen inschakelen om de activiteiten van de bank niet te hinderen.

Aangezien we elke niet-afgewerkte interventie bij de klant moeten rechtvaardigen, zou een termijn van meerdere weken om een defecte toilet te repareren geen goede indruk maken, temeer daar dit hinder zou geven voor de gebruikers.


Hoe hebt u een oplossing ontwikkeld?

Het waren Johan en zijn collega's die op het geniale idee kwamen om de onbestelbare stukken zelf te maken met een 3D-printer.

We zijn eerst op zoek gegaan naar wisselstukken in verschillende Europese landen, zonder succes. Daarna hebben we een test gedaan om de toiletten te vervangen, met al de moeilijkheden waar we het al over hadden. Uiteindelijk hebben we ons de vraag gesteld of we de kleine onderdelen die regelmatig breken niet gewoon zelf zouden kunnen maken.


Op welke manier is dit project innoverend?

Deze ervaring wijst op de leergierigheid en de enorme creativiteit van onze teams. Met het printbare bestand zijn we volledig onafhankelijk van de leverancier. Het is een mooi voorbeeld van een aanpak die we nog vaker kunnen hanteren in ons vak.

We zijn van nul vertrokken, we wisten zelfs niet of het idee haalbaar was. We hebben met het 3D-printingbedrijf verschillende wijzigingsfasen met het prototype doorlopen, om het daarna te testen in de realiteit. Vandaag hebben we een voorraad aangelegd zodat we meteen kunnen ingrijpen en dankzij het printbare bestand kunnen we de vervangstukken maken wanneer we maar willen.


Wat heeft ieder van u bijgedragen?

Johan kwam met het idee, hij geloofde erin en heeft het volledig uitgewerkt. Hij heeft een eenvoudige oplossing gevonden voor een complex probleem. Ik ben ervan overtuigd dat er in de toekomst nog andere sterke ideeën naar voren zullen komen.

Het is dankzij Raphaël dat we hier zelfs maar over praten. Als hij ons idee niet onder de aandacht had gebracht en gedeeld had, zou het onopgemerkt zijn gebleven.


Waar haalde u de meeste voldoening uit?

De klant was erg tevreden over de doeltreffendheid van onze oplossing en over het feit dat we de toiletten niet buiten werking moesten stellen!

Uit het feit dat het werkte! Het was ook geweldig dat ons werk dit jaar werd beloond met een "Innovation Award".


Wat zijn de positieve gevolgen?

Deze oplossing brengt bijna geen afval voort, in tegenstelling tot het vervangen van de volledige onderbouw, wat zou zorgen voor brokstukken en afval van tegels, aardewerk, metaal enz.  Het enige afval nu is 100 gram kunststof!

In vergelijking met een potentieel kostenplaatje van 3000 euro per toilet, hebben we nu een oplossing gevonden die 40 euros kost en in amper twee minuten geïnstalleerd is. Bovendien is het concept reproduceerbaar. Wanneer er zich een gelijkaardig problem voordoet, kunnen onze collega's meteen gebruikmaken van dit type oplossing.

U wilt ook een #Resourcer persoon worden?

Ontdek onze jobaanbiedingen