Vrouwelijke elektriciens in opleiding zetten hun eerste stappen op de Zuidertoren

Eind vorig jaar kondigde Veolia een nieuw partnerschap aan tussen ‘Bruxelles Formation’ (opleidingscentrum Brussel), Interface 3 en Veolia, rond de vervrouwelijking van technische beroepen. Veolia, expert in het optimaal beheer van installaties en gebouwen, heeft op 23 januari de toekomstige elektriciennes de installaties op de site van de Zuidertoren laten bezoeken. 

Na de start van hun opleiding op 8 januari, begonnen 11 jonge vrouwen aan het Interface 3-avontuur om opgeleid te worden tot industrieel elektricien.  Hoewel het domein nog steeds overwegend mannelijk is, willen jonge vrouwelijke leerlingen bewijzen dat vrouwen in deze functie even bekwaam kunnen zijn als mannen.  Er staat hen een opleiding voor een periode van 13 maanden te wachten, gevolgd door een praktische stage bij Veolia waarbij zij perfect kunnen toepassen wat zij hebben geleerd, onder toezicht van een Veolia-peter die ze gaandeweg  begeleidt.
 

Doris Bitini, opleider en trainingscoördinator bij Interface 3 bevestigt dit : “Zelfs als deze beroepen gedemocratiseerd worden dankzij initiatieven zoals deze, dienen deze jonge vrouwen nog te worden gerustgesteld en zich bewust te worden van de werkelijke omstandigheden van hun toekomstige werkomgeving, evenals van hun taken en zij moeten ook alle vragen kunnen stellen die zij wensen. " 

Tijdens het bezoek presenteert Alexandre, Field Manager bij Veolia, de verschillende elektrische en energie-efficiënte installaties die in het gebouw zijn geïnstalleerd. 
 

Hij stelt de jonge vrouwen gerust "Wees niet bang voor innnovatie, er is een systeem van kennisoverdracht bij Veolia tussen werknemers die al langer in dienst zijn en nieuwe werknemers. Jullie worden altijd begeleid en geadviseerd door ervaren mensen."

Zelfs als bepaalde begrippen nog steeds een beetje abstract lijken na slechts 3 weken van  opleiding, vertrekken de jonge vrouwen blij na dit werfbezoek van 3 uur, met een concreter idee van wat hen te wachten staat in hun toekomstige baan.