Niefhout wijk: duurzame energie in het hart van een renovatieproject

Ontwikkeling van een warmtenet voor een duurzame energielevering


De wijk Niefhout vormt de kern van een ambitieus stadsvernieuwingsproject in Turnhout. Er wordt een warmtenet ontwikkeld voor de energievoorziening van de hele wijk. De gas- en biomassaketels voeden het warmtenetwerk, die warmte verdeelt naar de woningen. Een  primeur voor Turnhout, één van de meest duurzame projecten in de regio.  
 

 

Stadverwarming via biomassa en aardgas


Veolia installeerde twee stookplaatsen ( vermogen van 3.5MW en 0.5 MW) De ketels in de twee stookplaatsen van het warmtenet werken op biomassa (houtpellets) en aardgas, zo is er een continue warmteverdeling. Ze voeden een circuit van ondergrondse buizen dat warmte verdeelt naar de woningen en appartementen.

De voordelen voor onze klant


Een warmtenet is een duurzame en veelbelovende technologie. Ze koppelt ‘warmtecomfort’ aan het energierendement, waardoor de energie-efficiëntie bijdraagt aan de reductie van de CO2-uitstoot voor de stad Turnhout. Door over te schakelen naar de meest gunstige warmtebron van het moment, kan men het warmtecomfort garanderen voor de eindgebruikers.

 

1,8 km warmtebuizen

6000 verwarmde wooneenheden

2 ketels op biomassa en natuurlijk gas

Contract scope

Site: Niefhout wijk, België Scope: Productie en levering van warmte dankzij Veolia  Klant: Stad Turnhout, België Warmtenetbeheerder: Eandis

Milieu

Reductie van de CO2 - uitstoot d.m.v. een warmtenet en gebruik van biomassa.

De klant

La ville de Turnhout souhaitait reconvertir un ensemble de terrains industriels en une nouvelle zone urbain avec comme ligne directrice le développement durable et l'innovation.